Εργαλεία παρακολούθησης θαλάσσιων πλωτήρων
Η πόντιση και διαχείριση αυτόνομων θαλάσσιων πλωτήρων απαιτούν τη διαρκή επαγρύπνηση των επιστημονικών και τεχνικών ομάδων που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια και την λειτουργία τους όταν βρίσκονται στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό, μια διαδικτυακή υπηρεσία ενημέρωσης και ειδοποίησης έχει αναπτυχθεί από την τεχνική ομάδα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ και παρέχει συνδυαστική πληροφορία σχετικά με την θέση και την κατάσταση επικοινωνίας των σταθερών πλωτήρων (buoys) και των παρασυρόμενων πλωτήρων Argo. Η υπηρεσία προσφέρει την χαρτογράφηση της θέσης των σταθερών πλωτήρων κατά την πιο πρόσφατη χρονική περίοδο παράλληλα με την υπολογιζόμενη μετατόπιση του πλωτήρα από την αρχική θέση πόντισης. Ως επιπλέον πληροφορία παρουσιάζεται σε πίνακα η τελευταία αποστολή δεδομένων η οποία περιλαμβάνει την τελευταία ημερομηνία καταγραφής μετρήσεων, την αντίστοιχη θέση και την απόσταση από την αρχική τοποθεσία πόντισης. Όσον αφορά στους πλωτήρες Argo, ο αντίστοιχος πίνακας περιλαμβάνει την τελευταία ημερομηνία μετάδοσης δεδομένων, τη θέση του πλωτήρα και το μέγιστο καταγεγραμμένο βάθος της αντίστοιχης μέτρησης. Έτσι, οι ακόλουθες μεταβλητές ελέγχονται συστηματικά με τη χρήση αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ένα σύστημα ειδοποιήσεων ενεργοποιείται όταν η τιμή τους υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο:
- Η καθυστέρηση της μετάδοσης των μετρήσεων, η οποία εξαρτάται από τον τύπο της πλατφόρμας. Οποιαδήποτε τιμή μεγαλύτερη από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα αποστολής των δεδομένων, μπορεί να δηλώνει μια πιθανή βλάβη στην πλατφόρμα, το σύστημα επικοινωνίας ή τους αισθητήρες.
- Η μετατόπιση ενός σταθερού πλωτήρα σε σύγκριση με την αρχική θέση πόντισης. Η παράμετρος αυτή μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρή απειλή στην ασφάλεια του πλωτήρα, όπως την αποκοπή του αγκυροβολίου. Αυτή η περίπτωση απαιτεί άμεση ανταπόκριση για αποφυγή περαιτέρω βλάβης του σταθμού και των οργάνων που είναι εγκατεστημένα σε αυτόν καθώς επίσης και για την αποτροπή πιθανού ατυχήματος στον θαλάσσιο χώρο.
- Το μέγιστο βάθος καταγραφής δεδομένων. Αφορά στους παρασυρόμενους πλωτήρες Argo που καταγράφουν δεδομένα στη θαλάσσια στήλη και όταν η τιμή αυτή είναι πολύ μικρή μπορεί να υποδεικνύει περιπτώσεις όπου ο πλωτήρας έχει παρασυρθεί κοντά στην ακτή. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πλωτήρας συχνά σταματά τόσο την καταγραφή δεδομένων όσο και την επικοινωνία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με την τελευταία θέση που έχει καταγραφεί, η ομάδα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ αξιολογεί αν είναι δυνατή η ανάκτηση του πλωτήρα.
Από το 2015, το Σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι ενεργό μέλος της ωκεανογραφικής κοινότητας των υδροπτέρων (gliders), έχοντας ενσωματώσει δύο SeaExplorer gliders, τα οποία αποτελούν αυτόνομα υποβρύχια οχήματα που απαιτούν εξ αποστάσεως έλεγχο και χειρισμό. Μέσω δορυφορικής επικοινωνίας, ο πιλότος έχει την δυνατότητα να κατεβάσει δεδομένα, να ελέγξει τη λειτουργία του glider και των αισθητήρων του, να ρυθμίσει κάποιες από τις παραμέτρους λειτουργίας του καθώς επίσης να διορθώσει ή να επαναπροσδιορίσει την πορεία του και να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις.
Εκτός από το λογισμικό το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία του πιλότου με το glider, ένα επιπλέον, εξειδικευμένο εργαλείο παρακολούθησης glider έχει υλοποιηθεί. Η πορεία του glider παρουσιάζεται σε χάρτη μαζί με τα πιο σημαντικά συνοδευτικά πληροφοριακά δεδομένα (metadata) , ενώ όλες οι καταγραφές σχετικά με την πλοήγηση και οι επιστημονικές μετρήσεις παρουσιάζονται γραφικά για ευκολότερη παρακολούθησή τους από τους πιλότους. Τα γραφήματα μπορεί να προβάλουν επιπλέον πληροφορίες όπως ελάχιστα και μέγιστα όρια, ζώνες ασφαλούς λειτουργίας, συνδυασμούς δεδομένων με υπολογιζόμενες παραμέτρους, οι οποίες προκύπτουν χρησιμοποιώντας τις καταγεγραμμένες τιμές που μεταδίδονται από το glider, όπως η αλατότητα και το διαλυμένο οξυγόνο.