Σταθεροί πλωτήρες (Buoys)
Οι σταθεροί πλωτήρες ποντίζονται σε συγκεκριμένες θέσεις και συλλέγουν συστηματικά παρατηρήσεις από διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς και ωκεανογραφικούς αισθητήρες. Οι μακροχρόνιες καταγραφές που συλλέγονται από αυτούς τους ωκεανογραφικούς σταθμούς παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση και την μεταβλητότητα των ωκεανών, επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση των διαφόρων διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο θαλάσσιο περιβάλλον, υποστηρίζουν τη βαθμονόμηση και την επαλήθευση των θαλάσσιων και ατμοσφαιρικών προγνωστικών συστημάτων αλλά μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας όσο και στον αποτελεσματικό σχεδιασμό των θαλάσσιων υποδομών.
Το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ διαθέτει ένα δίκτυο σταθερών πλωτήρων, οι οποίοι είναι ποντισμένοι σε διάφορα σημεία του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους και αποτελείται από πλατφόρμες τύπου Seawatch (Εικόνα 1α) που έχουν σχεδιαστεί για πόντιση σε περιοχές με βάθος μικρότερο των 300μ και πλατφόρμες τύπου Wavescan (Εικόνα 1β) που έχουν την δυνατότητα υποστήριξης πολυπαραμετρικών παρατηρήσεων και είναι σχεδιασμένες για βαθιές λεκάνες. Οι πλατφόρμες που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία μπορούν να ενσωματώσουν ένα επαγωγικό καλώδιο πρόσδεσης έτσι ώστε τα όργανα να μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα μέσω αυτών των καλωδίων, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ακόμα και από βάθη μεγαλύτερα των 1000m. Και οι δύο αυτοί τύποι πλωτήρων κατασκευάζονται στη Νορβηγία από την Fugro Oceanor. Τα δεδομένα μετά την αποστολή τους από τους σταθμούς, συλλέγονται στο επιχειρησιακό κέντρο του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ όπου μετά την αυτόματη επεξεργασία ελέγχου της ποιότητας τους, οδηγούνται στη βάση δεδομένων του συστήματος και στην συνέχεια διατίθενται στις θαλάσσιες Ευρωπαϊκές τράπεζες δεδομένων (CMEMS, EMODnet).
Οι πλωτήρες αποτελούνται από 5 μέρη τα οποία παρουσιάζονται στη συνέχεια:
Η φέρουσα κατασκευή του πλωτήρα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο θαλάσσης και ανοξείδωτο ατσάλι. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείτε στην κατασκευή του κυρίως σκελετού που επιτρέπει την προσάρτηση των πλωτήρων και παρέχει ένα αεροστεγές τμήμα (δοχείο) για την τοποθέτηση εντός αυτού όλων των απαραίτητων για την λειτουργία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Ο επίσης αλουμινένιος ιστός προσφέρει κατάλληλες θέσεις για την ασφαλή τοποθέτηση των παρακάτω συσκευών στα 3,5 μέτρα ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας:
- Ηλεκτρικό φανό
- Κεραία Inmarsat C
- Κεραία GSM
- Κεραία UHF
- Κεραία GPS
- Αισθητήρα μέτρησης θερμοκρασίας αέρα
- Αισθητήρα μέτρησης ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου
- Αλεξικέραυνο
- Γεννήτρια παραγωγής αιολικής ενέργειας
- Iridium tracker modem
- Αισθητήρα μέτρησης υγρασίας
- Αισθητήρα μέτρησης κατακρημνίσεων
- Αισθητήρα μέτρησης ηλιακής ακτινοβολίας
Επάνω στον πλωτήρα και κάτω από αυτόν (μέχρι τα 3 μέτρα) υπάρχουν επίσης κατάλληλες θέσεις για την ασφαλή τοποθέτηση μετρητικών οργάνων. Το τμήμα των αισθητήρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας μπορεί να επεκταθεί έως και 1000 m βάθος με τη χρήση ενός επαγωγικού καλωδίου πρόσδεσης, το οποίο και αποτελεί μέρος της γραμμής αγκύρωσης.
Οι πλωτήρες του Π.Ω.Μ.Σ. είναι δομημένης μορφής με τρόπο που επιτρέπει την επισκευή ή αλλαγή τους χωρίς να χρειάζεται να αποσυρναμολογηθεί η φέρουσα κατασκευή. Είναι κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο και παρέχουν την απαραίτητη πλευστότητα στον πλωτήρα. Συγκεκριμένα για τον τύπο Seawatch το επάνω μέρος των πλωτήρων χωρίζεται σε επιπλέον 3 μέρη. Οι πλωτήρες παρέχουν ειδικές διαδρομές για την ασφαλή τοποθέτηση των εξωτερικών καλωδιώσεων που συνδέουν τα μετρητικά όργανα και το καλώδιο των ηλιακών πάνελ για την φόρτιση των ηλεκτρικών συσσωρευτών. Τα ηλιακά πάνελ είναι διαφορετικά μεταξύ των 2 τύπων. Ο τύπος Seawatch διαθέτει 4 ηλιακά πάνελ ονομαστικής μέγιστης ισχύς 10 Watt ενώ ο τύπος Wavescan τέσσερα 20 Watt. Τα ηλιακά τοποθετούνται σε κατάλληλες υποδοχές επάνω στους πλωτήρες με κλίσης προς τον ορίζοντα.
Το τμήμα αυτό χρησιμεύει ως ένα μονωμένο στεγανό που περιέχει τους συσσωρευτές για την παροχή ενέργειας στις ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Τέτοιες ηλεκτρονικές συσκευές είναι το σύστημα τηλεμετρίας, το σύστημα καταγραφής δεδομένων και ορισμένα όργανα μέτρησης, όπως της ατμοσφαιρικής πίεσης και του κύματος. Το καπάκι του στεγανού αυτού τμήματος έχει όλες τις απαραίτητες υποδοχές για την τοποθέτηση των εξωτερικών καλωδίων που παρέχουν ενέργεια και σύνδεση δεδομένων με το όργανο. Οι συσσωρευτές είναι ειδικού τύπου μπαταρίες μολύβδου οι οποίες διαθέτουν ένα σύστημα εξάτμισης για την αφαίρεση του υδρογόνου που παράγεται κατά τη διάρκεια του κύκλου φόρτισης, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εκρηκτικού μείγματος αερίων στο εσωτερικό του κλειστού αυτού τμήματος.
Μια σειρά από ατμοσφαιρικούς και ωκεανογραφικούς αισθητήρες μπορούν να προσκολληθούν στο σταθμό πρόσδεσης. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Πάνω από το επίπεδο της θάλασσας (στα 3.5 m ύψος)
- Αισθητήρας μέτρησης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας
- Αισθητήρας μέτρησης της ταχύτητας και της διεύθυνσης του ανέμου
- Εξωτερικός αισθητήρας μέτρησης της πίεσης του αέρα
- Αισθητήρας μέτρησης υγρασίας
- Αισθητήρας μέτρησης κατακρημνίσεων
- Αισθητήρας μέτρησης ακτινοβολίας
Στην επιφάνεια της θάλασσας (μέσα στο στεγανό τμήμα)
- Αισθητήρας μέτρησης κύματος
- Μαγνητική πυξίδα
- Εσωτερικός αισθητήρας μέτρησης της πίεσης του αέρα
- PMU (Power Management Unit)
- GENI (mini computer, data logger)
- Πομποδέκτης Inmarsat C
- Μόντεμ UHF
- Δέκτης GPS
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
- Αισθητήρας μέτρησης ταχύτητας και διεύθυνσης θαλάσσιων ρευμάτων
- Αισθητήρας μέτρησης αγωγιμότητας και θερμοκρασίας
- Αισθητήρας μέτρησης ακτινοβολίας
- Ρευματογράφος
- Αισθητήρας μέτρησης διαλυμένου οξυγόνου
- Αισθητήρας μέτρησης PAL
- Φθοριόμετρο και αισθητήρας μέτρησης θολερότητας
Οι πλωτήρες συγκρατούνται στο σημείο πόντισης με μονή γραμμή αγκύρωσης. Η γραμμή αγκύρωσης από τον πλωτήρα προς τον πυθμένα περιλαμβάνει αλυσίδα, σχοινόσυρμα ή και επαγωγικό καλώδιο, σχοινί, σύστημα απελευθέρωσης έρματος αγκύρωσης και έρμα αγκύρωσης. Η χρήση του επαγωγικού καλωδίου επιτρέπει την προσάρτηση πολλών επαγωγικών μετρητικών οργάνων κατά μήκος αυτού σε διαφορετικά βάθη που φτάνουν μέχρι και τα 1000 μέτρα. Το βάρος αγκύρωσης είναι περίπου 800 Kg για τις σημαδούρες Seawatch και 1200 Kg για τις Wavescan σημαδούρες.
Βρίσκεται στη λεκάνη του Βορείου Αιγαίου, ανάμεσα από την χερσόνησο του όρους Άθως και την Λήμνο. Ανήκει στην κατηγορία πλωτήρων Wavescan και είναι μέρος του δικτύου ΠΟΣΕΙΔΩΝ από το 2000, καταγράφοντας τις φυσικοχημικές ιδιότητες της στήλης του νερού μέχρι τα 100μ. βάθος. Διαθέτει αισθητήρες μέτρησης των επιφανειακών ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων παραμέτρων όπως είναι η θερμοκρασία του αέρα, η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου, ο κυματισμός και το πεδίο ρευμάτων, ενώ καταγράφονται επίσης CTD και βιοχημικά δεδομένα στα 100 μέτρα της θαλάσσιας στήλης. Το σημείο πόντισης του πλωτήρα επιλέχθηκε ώστε να υπάρχει συστηματική καταγραφή της επίδρασης των νερών που εισέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω των στενών των Δαρδανελίων και τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τόσο τη δυναμική όσο και την υδρολογία του Βορείου Αιγαίου.
Βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο και αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του δικτύου πλωτήρων του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Ο Σαρωνικός κόλπος συνορεύει με την μητροπολιτική περιοχή των Αθηνών και είναι μια περιοχή εύκολα προσβάσιμη για ερευνητικές δραστηριότητες στην οποία διεξάγονται προγράμματα συστηματικής παρακολούθησης του θαλασσίου περιβάλλοντος περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με αισθητήρες για την συνεχή καταγραφή ατμοσφαιρικών και επιφανειακών φυσικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων και για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, αισθητήρες καταγραφής βιοχημικών παραμέτρων.
Βρίσκεται βορειοανατολικά της Μυκόνου και μετά από μια διακοπή πέντε ετών, επαναποστίστηκε τον Απρίλιο του 2017 σε μια περιοχή της οποίας το βάθος φτάνει τα 130 μ. περίπου. Ανήκει στην κατηγορία πλωτήρων τύπου Seawatch και φέρει αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, αλατότητας, πίεσης, θαλάσσιων ρευμάτων και κυματισμού ενώ φέρει και αισθητήρες μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων, όπως είναι η θερμοκρασία αέρα, η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιλεγεί εξαιτίας της εποχής μεταβλητότητας που παρουσιάζει το πεδίο επιφανειακής κυκλοφορίας αλλά και για την συστηματική καταγραφή του πεδίου ανέμων που επικρατεί. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή χαρακτηρίζονται από έντονη εποχική μεταβλητότητα, φτάνοντας συνήθως τις μέγιστες τιμές τους την θερινή περίοδο.
Πρόκειται για ένα πολυπαραμετρικό σταθμό καταγραφής ο οποίος βρίσκεται σε μια περιοχή που συναντώνται θαλάσσιες μάζες από την Αδριατική και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πλωτήρας είναι ποντισμένος ανοιχτά της Πύλου στο ΝΑ Ιόνιο, το οποίο αποτελεί ένα σταυροδρόμι όπου συναντώνται οι ενδιάμεσες και βαθιές θαλάσσιες μάζες που προέρχονται από τη Λεβαντίνη, την Αδριατική και το Αιγαίο. Ειδικότερα, η θέση πόντισης του σταθμού βρίσκεται στην διαδρομή που ακολουθούν τα πυκνά νερά που βγαίνουν από το Αιγαίο και κινούνται βόρεια κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ελλάδας. Επιπλέον, είναι μια γεωλογικά ενεργή περιοχή με πολλούς σεισμούς και κατολισθήσεις, καθώς και μια πιθανή πηγή δημιουργίας κυμάτων τσουνάμι που μπορούν να επηρεάσουν την Ανατολική Μεσόγειο. Ο σταθμός αποτελείται από έναν επιφανειακό πλωτήρα τύπου Wavescan εξοπλισμένο με αισθητήρες μετεωρολογικών, κυμάτων και επιφανειακών ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, αλατότητα, ρεύματα), καθώς και μια σειρά από αισθητήρες CTD που συνδέονται στην επαγωγική γραμμή πρόσδεσης (20, 50, 75, 100 , 250, 400, 600, 1000m), ενώ στα πρώτα 100m καταγράφονται επίσης πρόσθετες βιοχημικές παράμετροι (Chl-A, DO, θολερότητα).
Ο σταθμός είναι ποντισμένος σε περιοχή βάθους 1400 μέτρων, 24 ναυτικά μίλια βόρεια της Κρήτης και αποτελεί τμήμα του δικτύου ΠΟΣΕΙΔΩΝ από το 2007. Το Κρητικό Πέλαγος είναι μια περιοχή όπου σχηματίζονται ενδιάμεσες ή/και βαθιές θαλάσσιες μάζες, ενώ η θαλάσσια κυκλοφορία της καθορίζεται από σχηματισμούς με πολλαπλές ακτίνες δράσης οι οποίοι παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα στις μεσαίες κλίμακες. Οι περιοχές σχηματισμού θαλασσίων μαζών αποτελούν σημαντικές τοποθεσίες για την παρακολούθηση των βιοχημικών διεργασιών στη Μεσόγειο. Η χειμερινή ανάμιξη της στήλης νερού και οι ανταλλαγές νερών και μάζας (αραιωμένη, αιωρούμενη ή κοντά στο βυθό) με τις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές της Λεβαντίνης και Ιονίου μέσω των στενών του Κρητικού τόξου, καθιστούν το Κρητικό Πέλαγος το φτωχότερο σε θρεπτικά συστατικά και το πλουσιότερο σε οξυγόνο μεταξύ των βασικών λεκανών της Μεσογείου. Ο σταθμός αποτελεί το πιο ανεπτυγμένο φυσικο-βιογεωχημικό παρατηρητήριο του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, συλλέγοντας δεδομένα CTD μέχρι βάθος 1000μ, χλωροφύλλη-Α, διαλυμένο οξυγόνο και δεδομένα θολερότητας στα πρώτα 100m της στήλης νερού, ενώ η πρόσφατη προσθήκη επιφανειακών αισθητήρων pH και pCO2 ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το βιοχημικό προφίλ του σταθμού.
Το 2016 το παρατηρητήριο του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ στο Κρητικό πελάγους επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός ακόμα επιφανειακού πλωτήρα, τον παράκτιο σταθμό του Ηρακλείου. Ο σταθμός ανήκει στην κατηγορία των πλωτήρων Seawatch, καταγράφει επιφανειακές θαλάσσιες και ατμοσφαιρικές παραμέτρους (θερμοκρασία νερού και αλατότητα, ρεύματα, κύματα, θερμοκρασία αέρα, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου) και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες καταγραφικές πλατφόρμες που υπάρχουν στην περιοχή του Κρητικού (σταθμός E1M3A, Ferrybox, Glider, επαναλαμβανόμενοι πλόες συλλογής δεδομένων, Bio-Argos ), προσφέρει δυνατότητες για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης της ανοικτής θάλασσας με την παράκτια ζώνη (π.χ. δυναμικό κυματισμού, ανταλλαγές ύλης, ακραία φαινόμενα μεγάλης χωρικής κλίμακας).
Οι σταθεροί πλωτοί σταθμοί μέτρησης αποτελούν την βασική υποδομή του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ και συνεισφέρουν στο δίκτυο σταθερών παρατηρητηρίων της Μεσογείου μέσω της συνεχούς παροχής των φυσικών και βιοχημικών παραμέτρων που καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες.