GROOM-II
Primary tabs
Τα αυτόνομα υποβρύχια υδρόπτερα (gliders) έχουν γίνει ένα από πλέον απαραίτητα οχήματα για την μεταφορά και χρήση επιστημονικού εξοπλισμού σε βάθη που φτάνουν μέχρι τα 6000 μέτρα υποστηρίζοντας τις δράσεις της γαλάζιας οικονομίας (blue economy). Τα κύρια πλεονεκτήματα τους είναι ότι είναι αυτόνομα, καθοδηγούμενα, ανθεκτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλους αριθμούς με χαμηλό σχετικά κόστος. Όμως, για την βέλτιστη χρήση τους είναι απαραίτητη μια αποκεντρωμένη υποδομή (distributed infrastructure) που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα πλεονεκτήματα και θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις διαφορετικές απαιτήσεις που σχετίζονται τόσο με τα πεδία της έρευνας και της παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσο και στις ανάγκες υποστήριξης της πολιτείας και της βιομηχανίας, προσαρμόζοντας ανάλογα τόσο τις αποστολές όσο και τα καταγραφικά συστήματα. Η ταχύτατη ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών (ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αισθητήρες, διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων-big data) καθιστούν απαραίτητη την προσαρμογή των πόρων που θα διατίθενται από την ερευνητική υποδομή με βάση τις εκάστοτε ανάγκες των χρηστών.
Οι σύνθετες απαιτήσεις μιας τέτοιου είδους υποδομής σε επίπεδο εξοπλισμού και τεχνολογίας, η οποία θα βελτιστοποιεί την πρόσβαση στους απαραίτητους πόρους για την υποστήριξη των gliders, αναλύθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος GROOM-FP7 με την προοπτική της συνεισφοράς στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό συστήμα παρατήρησης των ωκεανών (GOOS & EOOS). Από τότε, αρκετά τερματικά υποστήριξης της λειτουργίας των gliders (gliderports) αναπτύχθηκαν, συμβάλλοντας στην υποστήριξη ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού βιομηχανικού τομέα.
Το πρόγραμμα GROOM II, συνεχίζοντας την ανάπτυξη που έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του GROOM, θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για μια προηγμένη θαλάσσια ερευνητική υποδομή η οποία θα προωθεί την επιστημονική αριστεία και την καινοτομία, θα υποστηρίζει την γαλάζια οικονομία, θα αναπτύσσει δεσμούς με την κοινωνία και την βιομηχανία και θα συμβάλλει στην επίτευξη των καινοτόμων ερευνητικών στόχων που είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα προτείνει την οργανωτική δομή μιας τέτοιας υποδομής, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην θαλάσσια έρευνα και καινοτομία και στην παροχή υπηρεσιών που θα υποστηρίζουν την γαλάζια οικονομία. Η υποδομή αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ολοκλήρωσης σε σχέση με την σημερινή εικόνα πολυδιάσπασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναπτύσσοντας δεσμούς και συνέργειες και συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του GOOS και του EOOS.