Εκπροσώπηση της ομάδας του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ στην ετήσια συνάντηση του EGU, Απρίλιος 2023
Στο ετήσιο συνέδριο του EGU που διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2023 στην Βιέννη, πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις από μέλη της επιστημονικής ομάδας ΠΟΣΕΙΔΩΝ:
"Έλεγχος κυματικού φάσματος από το κυματικό μοντέλο της ομάδας Med-WAV του Copernicus Marine μέσω διαθέσιμων μετρήσεων φάσματος από πλωτά παρατηρητήρια στη Μεσόγειο Θάλασσα"
Η Χαρίκλεια Οικονόμου παρουσίασε μια μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα πρόγνωσης κυμάτων της Μεσογείου (Med-WAV) στο ΕΛΚΕΘΕ, στο πλαίσιο της υπηρεσίας Copernicus Marine. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν να ενημερωθούν μέλη της επιστημονικής κοινότητας και χρήστες της υπηρεσίας Copernicus Marine για τη διαθεσιμότητα μοντελοποιημένου κυματικού φάσματος στη Μεσόγειο αλλά και για την εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτού, όπως προκύπτει από συγκρίσεις με μετρήσεις κυματικού φάσματος από in-situ παρατηρήσεις σε βαθιά νερά. Κίνητρο για τη συγκεκριμένη ανάλυση αποτέλεσε η ανάγκη χρηστών για πρόσβαση σε ακριβή φασματική αναπαράσταση των κυμάτων στη Μεσόγειο, καθώς το κυματικό φάσμα παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση της θάλασσας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα κυματικών προγνώσεων υψηλής ανάλυσης, ενώ παράλληλα είναι πρακτικής σημασίας στον τομέα της υπεράκτιας μηχανικής (π.χ. κυματική ενέργεια). Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε η μορφή του κυματικού φάσματος που παράγεται από το μοντέλο (Med-WAV) είναι αντιπροσωπευτική αυτής που καταγράφεται από σταθερούς πλωτήρες, ενώ οι κυματικές περίοδοι πρακτικού ενδιαφέροντος αποδεικνύονται αξιόπιστες.
https://doi.org/10.5194/egusphere-egu23-13365
"Ακραία Θαλάσσια Καλοκαίρια στη θάλασσα της Μεσογείου"
Η Δήμητρα Δεναξά παρουσίασε μια μελέτη με θέμα τα θερμότερα καλοκαίρια που έχει βιώσει η θάλασσα της Μεσογείου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η μελέτη προτείνει τον όρο "Ακραία Θαλάσσια Καλοκαίρια" στη Μεσόγειο και ερευνά χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας δεδομένα επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας για την περίοδο 1950-2020. Κίνητρο για τη διεξαγωγή της μελέτης έχουν αποτελέσει οι πρόσφατες έρευνες που εστιάζουν στο ρυθμό αύξησης της επιφανειακής θερμοκρασίας της Μεσογείου. Η εν λόγω τάση θέρμανσης υπερβαίνει εκείνη του παγκόσμιου ωκεανού και σχετίζεται με καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια βιολογία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το υλικό που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει τη μελέτη της κατανομής ημερήσιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια των Ακραίων Θαλάσσιων Καλοκαιριών, τη διερεύνηση του ρόλου των θαλάσσιων καυσώνων (ακραία θερμά επεισόδια) στο σχηματισμό τους, και τον υπολογισμό της συνεισφοράς των ροών θερμότητας μεταξύ θάλασσας-ατμόσφαιρας στο να καταστεί ένα καλοκαίρι ακραίο.
https://doi.org/10.5194/egusphere-egu23-6923
Εικόνα 2 πάνω: Χρονοσειρά μέσης καλοκαιρινής επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας για την περίοδο 1950-2020 στη Μεσόγειο, κάτω: Μέση θερμοκρασιακή ανωμαλία (oC) κατά τα ακραία θερμά καλοκαίρια σε σχέση με την κλιματολογία της Μεσογείου, με χρήση δεδομένων επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας από τη βάση ECMWF ERA5 Reanalysis για την περίοδο 1950-2020.