Ένα όργανο τύπου Single Turnover Active Fluorometry (LabSTAF) δοκιμάστηκε με επιτυχία στις ολιγοτροφικές συνθήκες του Κρητικού Πελάγους
Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, στα πλαίσια του προγράμματος JERICO-S3, ύστερα από αίτηση της Chelsea Technologies Ltd (CTL), πραγματοποιήθηκε η δράση διακρατικής πρόσβασης με την ονομασία EuroFluoro, στο εργαστήριο βαθμονόμησης αισθητήρων του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ και στο εργαστήριο πλαγκτονικής οικολογίας των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης. Η δράση πρόσβασης αφορούσε δοκιμές ενός νέου οργάνου τύπου Single Turnover Active Fluorometry (LabSTAF) με δύο αρχικούς στόχους: α) τη δοκιμή των ορίων ανίχνευσης του LabSTAF υπό ολιγοτροφικές συνθήκες και β) τη σύγκριση με συμβατικές μετρήσεις πρωτογενούς παραγωγής με 14C. Απώτερος στόχος της δράσης είναι να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε μια ασφαλή, ακίνδυνη, αυτοματοποιημένη και μη επεμβατική εκτίμηση της πρωτογενούς παραγωγής φυτοπλαγκτού. Η δράση πρόσβασης διοργανώθηκε από κοινού από το CTL και τους εταίρους του Jerico-S3 που συμμετέχουν στο Cretan Sea Pilot Super Site (CS PSS: HCMR, NIVA, SYKE, CNRS-MIO).
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το όργανο μέτρησε επιτυχώς ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς παραγωγής. Η επεξεργασία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης με τις μετρήσεις 14C βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά τα οποία στο εγγύς μέλλον, η CTL μαζί με το JERICO-S3 σκοπεύουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα σε ευρύ κοινό. Η CTL και οι εταίροι του CS PSS εξέφρασαν την επιθυμία τους να κάνουν ένα βήμα περαιτέρω στις δοκιμές αισθητήρων τύπου STAF τον Μάιο του 2022, όταν θα πραγματοποιηθεί ένα πείραμα μεσοκόσμων του προγράμματος AQUACOSM-plus στις υποδομές μεσοκόσμων του CretaCosmos, σε συνεργασία με το JERICO-S3.