Μαθητές στη συλλογή δεδομένων ωκεάνιου ρεύματος με την κατασκευή μικρών παρασυρόμενων πλωτήρων (drifters)
H Μονάδα Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης και η ομάδα του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, φιλοξένησαν μαθητές και καθηγητές από την τρίτη γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου και τη δευτέρα λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου στο κτίριο του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης) για δραστηριότητες του προγράμματος JERICO S3 IMAPOCEAN TNA.
Υπό τον συντονισμό της κας Αριάδνης Δημουλά και με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα JERICO S3 (Ε.Υ ΕΛΚΕΘΕ: Δρ. Γιώργος Πετυχάκης), το έργο IMAPOCEAN (Integrated Multilevel Active Passive Ocean Current Education Advancement Network) επιδιώκει να εμπλέξει ενεργά τους μαθητές στη συλλογή δεδομένων ωκεάνιου ρεύματος με την κατασκευή μικρών παρασυρόμενων πλωτήρων (drifters). Οι πλωτήρες προέρχονται από τη National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των ΗΠΑ και το Northeast Fishery Science Center (NEFSC) και σχεδιάστηκαν αρχικά για την καταγραφή δεδομένων ροής που σχετίζονται με την κίνηση των προνυμφών ψαριών. Κατασκευασμένοι από υλικά όπως αλουμίνιο ή μπαμπού, καμβά, πέτρες για έρμα και μια μονάδα καταγραφής γεωγραφικής θέσης (GPS) πάνω από την ίσαλο γραμμή μπορούν να συναρμολογηθούν εύκολα από μαθητές.
Οι πλωτήρες σαν επιστημονικά εργαλεία συνεισφέρουν στην καταγραφή σημαντικών δεδομένων της κίνησης των υπο-επιφανειακών ρευμάτων της θάλασσας χρησιμοποιώντας καταγραφές GPS που μεταδίδονται μέσω δορυφόρων σε επίγειους σταθμούς λήψης. Πέρα από την εκπαιδευτική πτυχή, αυτό το ωκεανογραφικό εργαλείο που κατασκευάστηκε από μαθητές έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της ενεργής συμμετοχής των μαθητών και των κοινοτήτων τους στην έρευνα των ωκεανών σε όλη τη διαδικασία, από την κατασκευή έως και την παρακολούθηση των πλωτήρων στο πεδίο. Κατά την επίσκεψή τους στο ΕΛΚΕΘΕ, οι μαθητές συμμετείχαν σε παρουσίαση με θέμα τα ωκεάνια ρεύματα και τα επιστημονικά εργαλεία παρακολούθησης. Μετά την παρουσίαση προχώρησαν στην κατασκευή και διακόσμηση των πλωτήρων τους. Ο πλωτήρας ποντίστηκε από την ομάδα του ΠΟΣΕΙΔΩΝ στην περιοχή του σταθμού Ε1Μ3α και τα δεδομένα του είναι διαθέσιμα στο παρακάτω σύνδεσμο: https://studentdrifters.org/tracks/drift_imapocean_2024_1.html. Για την πόντιση και τον σύνδεσμο ενημερώθηκαν μέσω e-mail τα δύο σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.