Συνεργασία JERICO-S3 και EMBRC μέσω του PSS στο Κρητικό Πέλαγος
Το Κρητικό Πέλαγος είναι μια υποπεριοχή της υπερ-ολιγοτροφικής ανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσα στις κυριότερες ερευνητικές προκλήσεις στην περιοχή αυτή, είναι τα ακραία φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους στην πρωτογενή παραγωγικότητα. To JERICO-S3 Cretan Sea Pilot SuperSite (PSS), υποσύνολο του καταγραφικού συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή μιας προσέγγισης PSS σε τέτοιες μελέτες. Για το σκοπό αυτό, το JERICO-S3, μέσω του Cretan Sea Pilot SuperSite του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, συνεργάστηκε με τo EMBRC-ERIC μέσω του EMO BON (European Marine Omics Biodiversity Observation Network) για να δοκιμάσει τρόπους απόκτησης πρόσθετων δεδομένων βασικών μεταβλητών βιοποικιλότητας (Essential Biodiversity Variables, EΒVs) (όπως βελτιωμένες εκτιμήσεις της πρωτογενούς παραγωγής), παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση σε φυσικοχημικά δεδομένα (θερμοκρασία, αλατότητα, οξυγόνο, φθορισμό, θολερότητα) που προσθέτουν περιβαλλοντικά δεδομένα στις χρονοσειρές του παρατηρητηρίου EMO BON της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο παρακολουθεί τη βιοποικιλότητα της υδάτινης στήλης, του σκληρού υποστρώματος και των μαλακών ιζημάτων. Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά στη μελέτη μεταβολών των μεσογειακών οργανισμών υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, για να μελετηθούν οι εποχιακές διακυμάνσεις της δυναμικής του φυτοπλαγκτού σε σχέση με ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης, χρησιμοποιήθηκε ένα ποντισμένο CTD (καταγράφοντας θερμοκρασία, αλατότητα, οξυγόνο, φθορισμό, θολερότητα) με αυξημένη συχνότητα δειγματοληψίας ανά 1 ώρα (αντί 3 ώρες όπως συνήθως στους πλωτήρες του ΠΟΣΕΙΔΩΝ). Το CTD ποντίστηκε το 2022 στο παρατηρητήριο βυθού του Υποθαλάσσιου Βιοτεχνολογικού Πάρκου (Underwater Biotechnological Park, UBPC) του ΕΛΚΕΘΕ για τρεις περιόδους που κυμαίνονταν από 1 έως 3 μήνες. Η τοποθεσία UBPC παρείχε αφενός μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης σε ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης (όντας πιο παράκτια από τους πλωτήρες του ΠΟΣΕΙΔΩΝ) και αφετέρου συχνότερο έλεγχο/ανάκτηση (ανά 1-2 μήνες) σε σχέση με τις συνήθεις ποντίσεις πλωτήρων (ανά 6-12 μήνες). Το αποτέλεσμα αυτών των δοκιμών θα επιτρέψει τη μελέτη της δυνατότητας μελλοντικής εφαρμογής σε πλωτήρες του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
Η παραπάνω δράση διοργανώθηκε από κοινού από τους εταίρους του Jerico-S3 Cretan Sea Pilot Super Site (NIVA, SYKE και CNRS-MIO).